петак, 5. септембар 2014.

Ukusne i zdrave namirnice, koje nas čine srećnijim

Da biste izabrali hranu koja vas srećnijim i da biste od sebe oterali tugu, pročitajte kojih osam namirnica će učiniti da se baš tako osećate!

1.Čokolada

Čokolaterija u francuskom gradiću Mentonu




Ta slatka poslastica - čokolada, niko joj ne može odoleti i retki su oni koji je ne vole. Nažalost, oni koji drže dijetu trebalo bi da je izbegavaju. Evo jednog mita: Dijetalna čokolada ne goji. Bajke, bajke, bajke... na opštu žalost mnogih zavisnika od ovog slatkog čuda i dijetalna čokolada može da goji. Jedina razlika u poređenju sa običnom je što dijetalna čokolada umesto šećera  sadrži zaslađivač, ali ima istu količinu masnoća i kalorija. 
Ipak nije kraj sveta! Ako želiš da nastaviš da uživaš u ovom crnom desertu, a pritom da se ne gojiš, jedi crnu čokoladu sa velikim procentom kakaa - ona zaista ima manje masnoća. Pojedi 10g crne čokolade i čak tri sata ona će pozitivno delovati na tvoje krvne sudove. Crna čokolada poboljšava protok krvi do mozga i doprinosi povećanju koncentracije i raspoloženja. Čokolada se smatra i velikim afrodizijakom i uvek je dobro imati je pri ruci kada se osećate loše.
Čuvena čokolaterija u Beogradu kao da je dobila ime po meni hahaha :D












































2. Med 

Med je veoma  zdrav i mnogo je bolje da npr. čaj umesto sa šećerom zasladite sa kašikom meda. Ako patite od depresije, onda je pravo vreme da u vašu ishranu ubacite med. Med sprečava moždana zapaljenja. Sladak ukus meda će vam znatno podići raspoloženje.

3. Jaja

Jaja su veoma zdrava namirnica koja je neophodna skoro za sva jela.
Jaja sadrže dovoljnu količinu vitamina B, jod, cink, proteon i omega - 3 masne kiseline. Ne samo da ćete se nakon konzumiranja jaja osećati dobro, nego ćete biti i siti.



4. Jogurt

Jogurt je pun kalcijuma koji će vam sigurno poboljšati raspoloženje. Jogurt sadrži probiotike, prijateljske bakterije koje su poznate po tome da ublažavaju depresiju. Zdrav je i neće uticati na vaše povećanje dnevnih kalorija.
Možete uzeti i voćni jogurt, preporučujem Imlek-ov od jagode.


5. Spanać



Spanać je, kao i većina drugog zelenog povrća, odličan za zdravlje. Pun je gvožđa kojim se povećava tonus sreće. Obogatite svoj organizam ovim neophodnim nitratima i doprinesite boljem raspoloženju.
" Jedi spanać i budi jak kao mornar Popaj! "




Zasađeni spanać




Plantaža spanaća

6. Zeleni čaj 
Zeleni čaj je veoma zdrav napitak i omiljen kod svih generacija. Ako osećate stres, onda napravite šolju zelenog čaja. Zeleni čaj sadrži L-teanin koji je odličan antioksidant. Od zelenog čaja ćete se osećati bolje, vaš dah će biti prijatniji i sprečićete stvaranje karijesa. Ovaj čaj vas još štiti i od depresije, ubrzava metabolizam i sprečava starenje.










Skuvajte već danas šolju zelenog čaja i time poboljšajte vaše raspoloženje i sačuvajte zube.




















7. Malina 
Pored toga što spada u jednu od najaromatičnijih voćki sa prepoznatljivim zanosnim mirisom i ukusom, malina je prepuna zdravlja. Sadrži 85% vode, vitamine (A, B, C), kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, cink i jod. 

















Njeni plodovi se koriste u lečenju astme, ekcema, kao i za poboljšanje apetita. Takođe, poboljšava krvnu sliku, regululiše rad creva, smiruje bolove u želucu, a dobra je i kod mučnine i povraćanja.
Od maline kao i od drugog voća mogu se napraviti sokovi, sirupi, džemovi, kompoti i slatko.


8. Lubenica i Dinja



















Dva egzotična voća, mada sam negde pročitala da spadaju u povrće, pa ih svrstajte kako vam se više sviđa :D
Slasnoj lubenici retko ko može odoleti, reč je o izrazito zdravom voću (povrću). Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, prirodni dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidratacije.
Ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100g). Svi mogu da je jedu, samo što trudnice koje su sklone prejedavanju određenom namirnicom treba da paze da ne preteraju jer mogu razviti dijabetes. Lubenica je odličan izvor vitamina A i prirodni antioksidant (100g sveže lubenice nudi 565mg ili zadovoljava 19% dnevne potrebe  vitamina A). Vitamin A je dobar i za održavanje zdrave kože. Ova slatka namirnica je dobra u prevenciji raka debelog creva, prostate, grudi, pluća i gušterače.Važna je i u prevenciji moždanog i srčanog udara. Lubenica sadrži još i velike količine vitamina B i vitamnina C.




Isto tako kao što je lubenica zdrava tako je zdrava i dinja. Dinja ne goji, osvežava, puna je vitamina i drugih važnih sastojaka potrebnih za vaš život.







Dinja je takođe kao i lubenica idealna tokom vrelih letnjih meseci (njena sezona je od početka juna do kraja avgusta), ali danas se može naći i tokom cele godine. Mogu je konzumirati i osobe sa viškom kilograma, jer ima samo 34 kalorije, malo šećera i bez obzira na njenu slatkoću sadrži 91g vode. Poseduje puno vitamina za dobru formu. Sadrži vitamin A koji je dobar za kožu (ten) i vid, takođe sadrži i vitamin C. Dinja štiti organizam od kardivaskularnih bolesti, kao i od starenja.Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan i fosfor. Njena biljna vlakna služe za čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka, preporučuje se i posle obilnog znojenja je organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.


U narodnoj medicini, dinja se koristi za uklanjanje upale žučne kese i mokraćnih puteva, kao i kod uboda i opekotina. Obloge od njenog isceđenog soka ili naredana kriška se stavljaju na bolno mesto.
Sok od dinje se koristi protiv grčeva, protiv učestalog mokrenja, za osveženje i jačanje organizma i za negu suve kože.
Evo nekih recepata kako napraviti potreban lek od dinje:
* Protiv grčeva - Uzeti dve kašičice semena dinje i dve kašičice semena krastavca. Zajedno ih pomešati i preliti sa 600 mililitara vode koja vri, ostaviti poklopljeno da stoji dva sata, a zatim procediti. Piti po 100 mililitara pre doručka, a po 200 mililitara pre ručka i večere. Lečenje traje deset dana.
* Protiv učestalog mokrenja - Pomešati po dve kašičice sitno izmrvljenog semena dinje i krastavca i jednu kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Sve preliti sa 700 mililitara provrele vode i ostaviti da odstoji dva sata poklopljeno. Zatim procediti i piti po 250 mililitara tri puta dnevno pre obroka. Terapija traje pet dana.
* Za osveženje i jačanje organizma - Sok od dinje isceđen ručno ili u sokovniku treba pomešati sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobijenu mešavinu treba piti dva do tri puta dnevno po jednu čašu. 
* Za negu suve kože - Iscediti sok sveže dinje, dodati istu količinu mleka i ružine vodice. Tako dobijeni losion nanositi na lice, uveče i ujutru, a po mogućstvu i češće. Jednom nanet losion ostaviti da stoji 20 minuta, a zatim oprati mlakom vodom. 


Poznato predjelo je dinja sa pršutom 




Odlična je i kao dodatak salati, sa piletinom ili morskim plodovima.

Savetujem vam da se držite ovih svih osam vrsta namirnica i da im se okrenete svaki put kada se osećate tužno i nezadovoljno. Poboljšaćete raspoloženje i bićete zdraviji. Ja ih sve redovno konzumiram i obožavam.

Moja kravica i joogud: Imlek
Čokolaterinica: San Marina Čokolaterija
Spanać u briketima: Frikom

Нема коментара:

Постави коментар