субота, 06. септембар 2014.

Pizza



Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, ko im može odoleti ?



Pica je specijalitet koji je potekao iz Napulja, grada u Italiji. To je vrsta peciva sa glavnim sastojcima: testo, paradajz i razni dodaci po želji. Pica je važila za najsiromašnije jelo Italije, a danas je ona  postala glavni specijalitet kako Italije, tako i celog sveta. Najčešće se pravi od tankog okruglog testa na kome pored paradajza (kečapa ili sosa od paradajza) stavljaju se razne vrste sira, mesa, pečuraka, povrća, voća, začina i drugih sastojaka prema ukusu.
Sastojci za pripremu testa jedne pice su:



- pšenično brašno 1 kg (tip 500)
- svež ili suv kvasac
- 400g tople vode
- 2 jaja.
Testo ostaviti da odstoji pola sata da naraste, zatim ga oklagijom razviti na debljinu 0,5 - 1cm. Staviti ga na pleh koji ste prethodno obložili papitom za pečenje ili namazali uljem. Zatim poređati na picu željene sastojke i staviti u rernu da se peče 15 minuta na 150 stepeni.



















Zanimljivosti u vezi pice: U Italiji najčešće nećete naći picu sa origanom, nego se origano naknadno traži po želji gosta, dok mi u Srbiji stavljamo origano na picu u toku samog spremanja. Isto tako i na picu zvanu Četiri godišnja doba ne ide jaje, dok se opet u Srbiji stavlja, ali najbolji način stavljanja jaja na picu je da se stavi jaje na oko koje se prethodno pržilo u tiganju i kada je pica već skoro gotova, stavi se to isprženo jaje i zatim se pica vraća da se jos malo zapeče u rernu.
Postoje mnogobrojne vrste pica kao što su npr.:
1Kapriđoza (Capriciosa) – kečap, kačkavalj, šunka, pečurke, masline
2. Margarita – kečap, sir, mocarela, malo maslinovog ulja
3. Četiri godišnja doba (Quattro stagione) – kečap, kačkavalj, pečurke, paprika, šunka, crne i zelene masline, maslinovo ulje i ponekad jaje
4. Napolitana (Napoletana) – kečap, sir, salama, maslinovo ulje
5Sicilijana (Siciliana) – kečap, mocarela, paprike, kobasica, pečurke
6Funđi (Fungi) – kečap, kačkavalj, pečurke, feferone
7Vezuvio (Vesuvio) – kečap, kačkavalj, šunka

8. Iznenađenje (Sorpresa) - umak od paradajza, kačkavalj, slanina, pečurke, jaje, luk, feferone
9. Četiri vrste sira (Quattro formaggio) - svež sir, kačkavalj, mocarela, trapist sir, umak od paradajza
10. Meksiko (Mexico) - nasho umak, taco sos, mleveno meso, sir, paprika babura, ljuta rezana papričica
11. Čiken (Chicken) - pileća šunka, šampinjoni, sir, celer i crne masline
12. Kulen - pelat, šunka, sir, šampinjoni, kulen
13. Venecija (Venezia) -šunka, sir, šampinjoni, kulen, sveža paprika, mocarela
14. Domaćinska - slanina, sitan sir, pavlaka, celer
.... i mnoge druge pice.....


Venecija (predivna je, preporučujem je)





Kapriđoza (Capriciosa)

Četiri godišnja doba (moja verzija)







Četiri godišnja doba ( italijanska verzija)

























Pica - pitica pravi se od kora za pita i može biti posna i mrsna.
Posna varijanta

Mrsna varijanta




Нема коментара:

Постави коментар