петак, 28. новембар 2014.

Čajanka


Tea
Domovinom čaja smatra se Kina, koja je bila prva zemlja u kojoj se čaj gajio i koristio, a zatim se proširio po celom svetu. 
Početak  gajenja čaja se vezuje za jugo-zapadne krajeve Kine, tj. provincije Yunnan, Guizhou i SichuanČaj je kroz istoriju imao različite namene – koristio se kao lek, hrana, zamena za alkoholna pića i tek na kraju kao topli napitak. Ovaj napitak po prvi put stiže u Evropu preko Amsterdama, a potom u vrlo kratkom periodu postaje vrlo cenjen i tražen u celoj Evropi. Naziv za čaj u engleskom jeziku „tea“ veoma podseća na izgovor reči „čaj“ . Čaj je simbol prijateljstva, harmonije i mističnog jedinstva univerzuma.
Ovo su čajevi koje ja preporučujem:
Od Aldonis marke čajeva:
                                          - čaj od lista kantariona (68,99 dinara)
                                          - čaj od cvetova nevena (130,99 dinara)

         - čaj od biljke rastavića  (82,99 dinara)

  Priprema:
Od sva tri čaja uzeti po jednu kafenu kašičicu na 250 ml hladne vode. Promešati i staviti na šesticu dok ne provri pa onda ostaviti na 4 da vri još 3 minuta. Skinuti sa šporeta, prekriti salvetom pa tanjirićem i ostaviti da odstoji tako 20 minuta. Procediti i po potrebi dodati kašičicu meda ili  šećera. Ja pijem bez dodatka šećera ili meda.
Čajevi, prerada lekovitog bilja iz Sokobanje: Adonis čajevi



Milford čajevi, a meni je omiljen ukus jabuka i cimet
Kuvanje ovog čaja je uobičajeno, šporet na devetku, dok ne provri zatim naliti vrelu provrelu vodu u šolju ostaviti 5-10 minuta da odstoji, zatim kesicu baciti,a u čaj po potrebi staviti kašičicu meda ili šećera.
Isti postupak je i za zeleni čaj. A, za šta je sve dobro da pijete zeleni čaj pisala sam već u jednom od prethodnih postova: Ukusne i zdrave namernice koje nas čine srećnijim
Milford čajevi su poreklom iz Nemačke. pogledajte njihov sajt: Nemački Milford čajevi
Proizvodnja i prodaja vitamina i suplemenata u ishrani: Max-medica
Čaj od nane
Ovaj čaj je dobar za smirivanje želuca. Nana je prirodni lek koji može pomoći za bolje varenje hrane, kod dijareje, mučnine i bolova u stomaku. Pomaže i kod gasova da se neometano kreću kroz creva nakon obroka. U kulturama širom sveta će vam čaj od nane servirati nakon obroka kako bi se stimulisalo lučenje žuči i želudačnih kiselina, za lakšu i bržu razgradnju tek unete hrane.
Nana :
- jača imuni sistem
- kontroliše zadah
- smanjuje stres
- ispiranjem kose ovim čajem će vas osloboditi peruti.
Ja volim da popijem čaj od pitome nane, bolji je i zdraviji od onog u vrećicama.
Priprema:
U 250 ml hladne vode staviti 1-2 kašičice čaja. Promešati i staviti na devetku da provri, a kada provri ostavite da odstoji 10-15 minuta prekriven tanjirićem. 
Moj izbor čaja od nane možete pronaći na ovoj internet adresi: www.mocbilja.rs/



Uz čaj preporučujem vanilice iz jednog od prethodnih postova: Makine vanilice , ili neke čajne keksiće, poput: Lotus biscuits koji su poreklom iz Ukrajine. Naravno pravi užitak je nešto lepo pročitati dok pijuckate čaj. Da li je to neka interesantna knjiga ili časopis, na vama je da odlučite. Ja sam danas izabrala da popijem Adonis čaj (one tri mešavine  sa početka posta) i uzela sam da čitam novo izdanje francuskog  časopisa Vogue.
 Uživajte kako i pijenju čaja, tako i u čitanju neke knjige ili časopisa.
Pijte čaj često, nekada ga možete zameniti umesto kafe, jer je svakako bolji i zdraviji od kafe. 


                                  Ljubi vas i voli puno vaša blogerka Maka ! :)


2 коментара: