петак, 07. новембар 2014.

Probajte moje mafine i pročitajte istoriju ovog kolača

Prvi recepti za mafine zabeleženi su u kuvarima početkom sedamdesetih godina prošlog veka.               
Mafini su danas jako popularan desert i skoro svako ga pravi na neki svoj način, isprobavajući različite sastojke tako da se može reći da je mafin postao vrsta međunarodnog kolača. Prvobitni mafini su bile pogačice koje su se pravile od starog hleba i krompira i pekli su se sa uljem na vatri, u plehanom tanjiru. Inače, potiču iz Engleske. Nekada davno, kada su se tek počeli praviti, bili su posluživani samo kod bogatijih slojeva, ali vremenom postaju neizostavna poslastica u svim domaćinstvima. Najveću popularnost mafini su imali neposredno pred početak Prvog svetskog rata, i tada su i dalje to bile hrskave pogačice. Kasnije, u Engleskoj počinju da se spremaju u specijalnim kalupima koji su imali okrugla udubljenja gde se stavljao fil za mafine, a u takvim kalupima se i dan danas spremaju.                              

Svoju današnju popularnost duguju činjenici što pri korišćenju kalupa nema razvlačenja testa pa se testo veoma brzo priprema, a uz dodatak voća, mrvica čokolade i sl. postaju i veoma dekorativni i spadaju u brzu poslasticu.                                                             
Mafin je danas poznat i pod nazivom  Kapkejk (Cupcake). To je vrsta kolača veoma slična mafinu, a razlika je u tome što se na vrh kapkejka stavlja šlag ili neki drugi fil. Kolačić sa kremastom haubom postao je  pravi hit u Americi, a sve više se ova receptura odomaćuje i u Evropi. 

Moja sestra ispred jedne modne radnje u Beču, sa preslatkim kapkejkom u pozadini



Poslastičari su uočili potencijal ovog kolačića sa slatkim kremom na vrhu i on je za kratko vreme postao desert u trendu. Zanimljivo je i to da je za povratak pomalo zaboravljene popularnosti ovog kolača u SAD zaslužena Keri Bredšou iz serije Seks i grad. Nakon što je ona gricnula kapkejk u jednoj od epizoda, pretraga po googlu za receptima ovog kolača porasla je brzinom svetlosti. Kod mene je potraga i inspiracija za ovim kolačem došla jednog letnjeg dana dok sam na Francuskoj rivijeri čitala zanimljivu Laguninu knjigu "Vidimo se u kapkejk kafeu" od Dženi Kolgan: (http://www.laguna.rs/n1875_knjiga_vidimo_se_u_kapkejk_kafeu_laguna.html).                                         Kasnije je izašla i druga knjiga od istog pisca: "Božić u Kapkejk kafeu":(http://www.laguna.rs/n2298_knjiga_bozic_u_kapkejk_kafeu_laguna.html). 
Pročitavši ove zanimljive knjige, nabavila sam razne tanjiriće, podmetače, kašičice, posudice..., čak sam i dekupaž tehnikom napravila svoje podmetače, naravno sve u tonu ovih slatkih kolačića i avantura pripreme i uživanja u degustaciji mafina je počela. Mafini koji se meni  najviše dopadaju (i slani i slatki) su:
1. Pica mafini,
2. Mafini od čokolade i suvih kajsija,
3. Mafini sa cimetom i jabukama,
4. Mafini sa čvarcima,
5. Mafini sa malinama, kupinama ili mešanim voćem,
6. Mafini sa eurokremom i limunom,
7. Mafini sa bananom, jogurtom i nutelom,
8. Mafini sa sirom i slaninom,
9. Kapkejk mafin od čokolade i orasa i
10.Kapkejk mafin od jagode.

Pa da krenemo sa recepturom:

1. Pica mafini

Sastojci:

  • 1 šoljica mekog brašna
  • 1 šoljica mleka
  • 1 jaje
  • trapist kačkavalj
  • praška šunka
  • pola kašičice origana
  • 1 prašak za pecivo
Priprema:

U posudu gde ćete pripremati smesu, istresite šoljicu brašna, prašak za pecivo, pola kašičice origana i so. Dobro sve izmešajte, pa u to sipajte šoljicu mleka i dodajte jedno jaje. Na kraju dodajte pola šoljice sitno seckane praške šunke i pola šoljice trapist kačkavalja. Sve dobro izmešajte i raspodelite u kalup za mafine i  potom pecite 15-20 minuta na 180/200 stepeni.

U gornjem tanjiru su Mafini od čokolade i suvih kajsija, a u donjem su Pica mafini

2. Mafini od čokolade i suvih kajsija
Sastojci:

  • 1 šoljica mekanog brašna
  • 1 šoljica mleka
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 supene kašike šećera
  • 1 vanil šećer
  • malo kakaa
  • par komadića sitno seckanih suvih kajsija
  • malo ulja
Priprema:
                                                                                                                                             
Izmešajte u jednoj posudi šećer i vanil šećer, a zatim dodajte jedno jaje i nastavite mešanje. Kada ste dobro izmešali, dodajte brašno, mleko i prašak za pecivo. Nastavite mešanje, zatim dodajte kakao i suve kajsije i malo ulja i opet sve dobro izmešajte. Kalupe za mafine napunite sa 1/3 smese. Približno ih pecite 20 minuta na temperaturi od 180/200 stepeni.
               
3. Mafini sa slaninom i sirom          
Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli 
  • 1 jaje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • šolja sitno seckane slanine 
  • šolja feta sira
Priprema:  
                                                                                                                                                  
U posudi promešajte  brašno, prašak za pecivo i so, a u drugoj posudi promešajte jaje, ulje, slaninu i sir, pa sve to prebacite u posudu broj jedan. Lepo sve izmešajte pa sipajte smesu u kalupe za mafine i pecite u rerni 20 do 25 minuta na 200 stepeni.


                                                       Mafini sa slaninom i feta sirom


Neke druge vrste mafina predstaviću vam u nekom od sledećih postova. Za sada uživajte u prikazanim, prijatno!











Нема коментара:

Постави коментар