четвртак, 29. септембар 2016.

Skadarlijska turistička razglednica

Na Svetski dan turizma, 27. septembra 2016. godine, Društvo Skadarlija po prvi put organizuje kulturno-turističku manifestaciju: "Skadarlijska turistička razglednica".
Program manifestacije počeo je u 17h ispred kuće Đure Jakšića, nakon čega je usledio bogat kulturno-umetnički program.
Georgije-Đura Jakšić rođen je u Srpskoj Crnji 8. avgusta 1832., a umro je u Beogradu 1878. Bio je slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac, učitelj i boem. 
Đura potiče iz svešteničke porodice. Otac ga upisuje u trgovačku školu, iz koje je tri puta bežao, da bi na kraju upisao nižu gimnaziju u Segedinu. Posle završene osnovne škole i niže gimnazije odlazi u Temišvar da uči slikanje. Uoči revolucije 1847.godine bio je student umetničke akademije u Pešti, ali zbog revolucionarnih događaja morao je da je napusti i vrati se u svoj rodni kraj. Slikarstvo nastavlja u Bečkeregu kod Konstatina Danila, čuvenog slikara tog doba, tražeći svoj umetnički izraz i produbljuje svoja znanja, između ostalog i nemačkog jezika.
Krajem 1855. nastanio se u Kikindi i živeo je od slikarstva i pisanja pesama. U Novi Sad je prešao 1856. godine, podstaknut svojim prijateljem iz Beča. Po povratku sa slikarskih studija živeo je u Banatu 1856.
 Od 1857. prelazi u Srbiju, gde ostaje do smti. U Srbiji radi kao seoski učitelj, a zatim postaje gimnazijalski učitelj crtanja.
Stvaralački i stradalački život tog obrazovanog i temperamentnog čoveka se odvijao i u boemskom ambijentu skadarlijskih kafana: Tri šešira i Dva jelena. Boemska atmosfera je bila njegovo prirodno okruženje u kome je dobijao stvaralačku inspiraciju, izazivao divljenje i aplauze veselih gostiju i boemskih družbenika.
Živeo je u oskudici i teško izdržavao svoju brojnu porodicu. Prisutnost porodičnih obaveza, dugovi, sklonost boemiji i bolestima doveli su do toga da se razočara u ljude i život. Nalazio je utehu u umetničkom stvaranju, pesničkom i slikarskom. Bio je nežan, iskren drug i bolećiv otac, ali u mračnim raspoloženjima razdražljiv i jedak. 
Oboleo je od turbekoloze, u dugovima, gonjen je i otpušten 1871. iz državne službe. Uz pomoć Stojana Novakovića dobija posao u Državnoj štampariji 1872. godine. Smrt ga je zatekla na položaju korektora Državne štamparije u Beogradu 16. novembra 1878 godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.
Đura Jakšić bio je najveći liričar srpskog romatizma i jedan od najdarovitijih i najznačajnijih srpskih slikara 19. veka.


Najpoznatija Đurina dela su: Devojka u plavom i Knez Lazar, naslikane na ulju na platnu.
    Uživajte u ovom postu,
 Ljubi vas vaša blogerka Maka!3 коментара:

 1. Divan post iz koga se moze i nesto novo nauciti!
  Cmoook

  ОдговориИзбриши
 2. Sada ću napisati ceo roman,ali nadam se da ćeš ga pročitati! <3 Otkrila sam za tvoj blog u našoj blogerskoj grupi na facebook - u "Srpska Blogerksa Zajednica" i moram priznati da mi se blog jako,jako dopada.Pozadina mi je baš simpatična,baš mi se sada jede nešto slatko hahaha. <3 A sada da pređem na komentarisanje posta.Pre svega sve pohvale za ideju.Ovo je jedan od najboljih postova koje sam ikad u životu pročitala!Mnogo mi se svidela ideja,vidi se da si se potrudila oko posta.SVAKA ČAST! <3
  Ljubim te,puno sreće u daljem blogovanju. :*

  anastasjastyles.blogspot.ba <------------ novi post

  ОдговориИзбриши