недеља, 21. септембар 2014.

Kafa sa zadovoljstvom za grlo

Topli, crni, aromatični i moj omiljeni  napitak je kafa.
Služi  se topla, hladna, sa mlekom, šlagom... Smanjuje pospanost i glavobolju, dobra je kada treba ostati budan, često mi je pravila društvo dok sam  noću učila.
Važan sastojak kafe je kofein i on je taj koji  organizam okrepljuje i drži budnim.. 
Ratluk  treba da se služi uz domaću, tursku kafu.Tako je i bilo, uz sveže skuvanu kafu jeo se ratluk. Danas je sve manje tih rituala i dugih priča uz ispijanja kafe i grickanja ratluka.. Umesto ratluka, kada naručite tursku kafu, dobićete možda neku čokoladicu, zrno kafe ili keksić.
Reč ratluk potiče od turske reči rahat holkum - što znači "zadovoljstvo za grlo". Prva vrsta ratluka imala je ukus ruže, koji je dobijen dodavanjem sirupa od ružinog cveta, a kasnije su se pravili sa raznim dodacima.
Preporučujem da obiđete u Beogradu Konak kneginje Ljubice i prisustvujete istorijskoj predstavi pod nazivom: "Na kafi kod kneginje Ljubice". U njoj se govori o životu vladavine dinastije Obrenović na jedan poseban način. Glumica koja priča priču odevena je u kostim kneginje Ljubice, glumi domaćicu  u svojoj palati i tako dočekuje  goste. Pored osnovne istorijske priče o ovoj vladarskoj porodici saznaćete i kako su se u to vreme oblačile srpske žene, kakav su nosile nakit, kako su vodile domaćinstvo, kako su vaspitavale decu... Uz ovu priču ide i posluženje, naravno turska kafa sa ratlukom. Kada popijete kafu i pojedete ratluk krećete sa kneginjom Ljubicom u obilazak Konaka, obilazak svih prostorija i soba  vladarske porodice.
Sve traje  oko 60 minuta, apsolutno vredi videti i probati, ni u jednom trenutku vam  neće biti  dosadno.
Potom predlažem obilazak i bombondžije Bosiljčic, male radionice bombona i ratluka. Izaberite svoj ukus i uživajte, kod svoje kuće pijući kafu i grickajući slatke, male kocke. Šta reći zadovoljstvo za grlo i dušu.


Moja turska kafa sa Bosiljčić ratlukom




Kafedžinica u Palestini, 1990. godine













Fildžan- šoljica za kafu 




Bosiljčić







Takodje dobar ratluk




Ratluk i lizalice Bosiljčić






Konak kneginje Ljubice 

Obilazak konaka



Ja u konaku 2013. godine 





Glumica Nataša Popovska  u ulozi kneginje Ljubice




Degustacija kafe sa kneginjom Ljubicom





 
Prijatno društvo, sa sestrom i drugaricom u Konaku kneginje Ljubice


Zadovoljstvo za grlo: Ratluk-bosiljcic
Kafica: Grand kafa




Нема коментара:

Постави коментар