среда, 14. јун 2017.

Razglednica Botaničke bašte "Jevremovac"

Konačno je došlo lepo vreme i nadam se da će potrajati i da ćemo moći sa zadovoljstvom da oblačimo lagane prolećno-letnje krpice.

Fotografije pred vama, nastale su u prelepoj Botaničkoj bašti u Beogradu koja me uvek iznova oduševi svojim raskošnim zelenilom i raznovrsnim biljkama.

Botanička bašta "Jevremovac" je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovana je 1874. godine Odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik.
Godine 1889. kralj Milan Obrenović poklonio je imanje (koje je nasledio od svog dede Jevrema) Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove po njegovom dedi imenom "Jevremovac". Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i dan danas.


Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja. Pored otvorenih površina, obuhvata i Staklenu baštu kao i prostorije Instituta za botaniku (Upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije).




Za šetnju ovim malim zelenim rajem, izabrala sam ovu svetlo bež lepršavu haljinu, udobne sandale i novi pink rančić.





Bila sam sa sestrom (modnom blogerkom: Bambolai) i provele smo nezaboravnih sat ipo vremena u razgledanju i fotografisanju.









































































            Toplo vam preporučujem da što pre posetite ovu zanosnu prirodnu oazu.

                                           Voli vas vaša blogerka Maka!!!!

Нема коментара:

Постави коментар