недеља, 1. април 2018.

U poseti Doma Jevrema Grujića / Izložba: ''Od čika Paje''

Sestra i ja smo nedavno posetile  Dom Jevrema Grujića sa postavkom slika i umetničkih predmeta. Zakoračile smo u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu. 

Kuću je podigao što se i naslućuje, Jevrem Grujić, istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije. Izgrađena je 1896. godine u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse,  prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića.
Dom Jevrema Grujića skriva jedinstvenu umetničku kolekciju velikog broja umetničkih predmeta, sakuplјanih tokom 2 vekaNažalost ostao je samo mali deo kolekcije usled burne prošlosti srpskog naroda (najveći deo je izgubljen tokom Prvog svetskog rata). 
Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Prisustvovale smo izložbi slika pod nazivom ''Od čika Paje'', koja je posvećena stvaralaštvu Paje Jovanovića,  jednog od najvećih srpskih slikara, tipičnog predstavnika realizma. Predstavljen je sa 38 remek dela iz različitih istorijskih perioda. Preovladavaju portreti srpskih, austrijskih vladara i građanske klase, mitološke predstave kao i idealizovane figure žena. Izdvojila bih i portrete njegove neiscrpne inspiracije, supruge Hermine-Muni.

U prostorijama zgrade-muzeja našlo se i mesto gde se možete okrepiti  čajem, kafom ili pojesti parče omiljene čokoladne torte kraljice Natalije. Torta se  priprema po originalnom receptu pronađenom u arhivi. 


Nadam se da ćete uživati u fotografijama koje slede i da ćete i vi poželeti  da posetite ovo mesto koje će vam makar na tren dočarati lepotu prošlih vremena.


Dom Jevrema Grujića, u neposrednoj blizini pozorišta ''Atelje 212''





















Нема коментара:

Постави коментар