среда, 15. новембар 2023.

Zanimljivosti iz Beograda. Beograd, nekad i sad.


Beograd je glavni  grad Republike Srbije. Leži na ušću Save u Dunav. Po broju stanovnika četvrti je u Jugoistočnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta.
Beograd se u proteklih 100 godina jako promenio tako da je  skoro nemoguće prepoznati neke lokacije. 
Od 1907. godine izgled Saborne crkve se nije toliko promenio, ali  njena okolina jeste, umesto kaldrme pojavio se asfalt a umesto starih kuća izgradile su se veoma lepe zgrade.
Na uglu Knez Mihailove se nalazi palata "Zora". Ovim beogradskim ulicama kocijaši su nekada  vozili zaprege. Hotel "Kasina"koji je pre 100  godina imao bioskop sada je izrastao u zgradu gde su se smenjivali klubovi. Beograd su osnovali Kelti u 3.veku pre nove ere.
Zbog uslova na teritoriji ovo pleme je odlucilo da osnuje grad pod nazivom "Singidunum"sto označava tvrđavu.
Stojko Čukar jedan kafedzija je ostavio svoje ime urezano u dva naselja Čukarica i Čukarička padina. Duga vladavina Turaka ostavila je neizbrisiv trag u Beogradu,nekoliko naselja  imaju naziv iz turskog jezika.

Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i predstavlja najveću  pravoslavnu crkvu na Balkanu. Nalazi se u opštini Vračar. Posvećen je Svetom Savi osnivaču Srpske pravoslavne crkve. Sagradjen je na mestu  groba Svetog Save gde su spaljene njegove mošti. Veliki vezir Kodza Sinan pasa naredio je da se Savine mošti prenesu iz manastira Mileševo u Beograd gde ih je spalio tada.
Italijanski likovni kritičar je  pohvalio hram i izjavio da poseduje neverovatno čist, lep i dostojanstven  enterijer.

Knez Mihailova je pešačka zona i trgovački centar,  zakonom zaštićena jedna od najvrednijih ambijenata. Smatra se da je jos u vreme Rimljana ovde bio centar Singidunum.
U njoj se grade kuće i žive  najbogatije porodice trgovačkog Beograda. Knez Mihailova spada u najstarije ulice Beograda. Ako se odlučite da Beograd bolje upoznate uz šetnju Knez Mihailova je idealna prilika za to. Ova ulica nikada nije prazna, njen centralni deo je prepun kafića i restorana. Šetači, moderno obučene beogradjanke, svirači i pevači na ulicama su  njena svakodnevica.


Kalemegdan je najveći   beogradski park.
Turci su Kalemegdan nazivali jos i Fićir-bajir što u  prevodu znači breg za razmišljanje. Planinsko uredjivanje Kalemegdana počelo je 1890.godine. Tada je vojska predala park Beogradskoj opštini. Pre Prvog svetskog rata Kalemegdanski park završavao se na mestu gde su sada kamene stepenice. Na Kalemegdanu se nalaze: Vojni muzej, Umetnički paviljon, Cvijeta Zuzoric", Rimski bunar, dečji zabavni park, Grobnica narodnih heroja, veći broj sportskih igrališta. 
U septembru 2010.na Kalemegdanu u zahvalnost narodu Japana
otkrivena je Japanska cesma.

Kolone automobila,zvuci sirena škripa guma jesu svakodnevica svakog beogradskog vozača. Ekspanzija motornih vozila u Beogradu dogodila se poslednjih trideset godina, bez čega se grad teško može zamisliti bez gužvi. Kočije u Beogradu bile su osnovno prevozno sredstvo krajem 19.veka.
Štark Arena je najsavremenije mesto za kulturu, sport, zabavu, izložbe. Gradjena je od 1991.godine. Izgradio je EPNA. Ima površinu od 48.000 metara kvadratnih, rasporedjenih u sest etaža. U dvorani se mogu održavati takmičenja u boksu, odbojci, košarci, tenisu, borilačkim sportovima, rukometu, malom fudbalu...
Trg Slavija obuhvata prostor izmedju ulica Kralja Milana, Beogradske, Svetosavke,Bulevara oslobođenja, Deligradske i Nemanjine. Makenzi je podigao sebi kuću na Slaviji, koja je pretvorena u Socijalistički narodni dom. Slavija je jedan od glavnih gradskih orijentira, ali i nedovršena celina kojoj sledi uredjivanje. Trg Slavije je udaljen od Terazija manje od 1,5km dok njegova nadmorsma visina iznosi 177 metara. Krajem marta 1898.na ovom trgu je otvoren prvi Mekdonalds  restoran.
Danas je Beograd mnogo veći nego što je bio. Menjale su se civilizacije, plemena, religije i  nacije, a grad je rastao. Terazije su sve do tridesetih godina 19.veka bile pust kraj Beograda. Beogradjani su lovili i  pecali  divlje patke tamo gde je sada stari kraljev dvor. Nekada su u paliluskom naselju postojala jezera ali su ih pojela trska i nemar. U Surčinu postoji rekreativni centar koji pored sportskog terena ima svoju vodenu oazu koji obozavaju ribolovci.

Ada Ciganlija je rečno ostrvo na Savi u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. Nalazi se na  opštini Čukarica. U prošlosti Ada Ciganlija je predstavljala daleku periferiju Beograda, a na značaju je dobijala samo u vreme ratova. Tokom  opsade Beograda na ovom prostoru se nalazio najveći logor austrijske vojske. Ugostiteljsku  ponudu poluostrva čine preko 70 restorana i kafića, kao i desetina splavova, a neki od njegovih smibola su sudijski toranj, vodeni gejzir, kamene skulpture.
 To je to dragi moji čitaoci za ovaj post. Do novog posta voli vas vaša blogerka Maka. :)

Нема коментара:

Постави коментар