Sladoled je hladan desert, idealan u letnjim mesecima. Za sladoled svi mislimo da potiče iz Italije. Ali, da li je to tačno? U istraživanjima, otkrila sam da zapravo potiče iz Kine. U Evropu je sladoled stigao od strane Arapa koji su za vreme svoje vladavine na Siciliji naučili Italijane veštinom zamrzavanja slatkog krema. U Engleskoj, sladoled postaje poznat u 17. veku.
Čitanjem i degustacijom ove predivne poslastice, utvrdila sam da su najbolji vrhunski majstori za pravljenje sladoleda upravo Italijani. Prva mašina za pravljenje sladoleda je bila jednostavne strukture, a može se slična naći i danas u nekim poslastičarnicama, a nastala je davne 1846. godine.
Prvi sladoled koji je napravljen bio je prosta mešavina leda i voća. Od tada pa do danas, izmišljeno je mnogo novih ukusa i novih načina da se ovaj ukusni slatkiš učini što lepšim i boljim.
|
Sladoled iz Mentona u Francuskoj |
Jedna zanimljivost: Kinezi (a, i Tajlanđani) su poznati po specijalitetu: pohovani sladoled.
|
Pohovani sladoled |
Sladoled je skoro svima jedna od omiljenih poslastica. Razni ukusi, korneti, oblici i boje su tu da svaki sladoled učine što lepšim, kako po izgledu, tako i po ukusu. Neko voli slatke, neko kisele, neko egzotične, neko u kornetu, neko na štapiću, a neko u čašici. Sve je stvar ukusa.
Obožavam sladoled i najbolji je definitivno u Italiji, savršeno kremast, od prirodnih sastojaka i prosto preukusan.
|
Kolač sa sladoledom u Hotelu Moskva u Beogradu |
|
Sladoled iz Antiba u Francuskoj (Jagoda, lešnik, karamela i breskva) |
|
Čokolada, malina i malaga |
|
Mango i dinja |
|
Malaga i vanila |
|
Jagoda, čokolada, vanila i lešnik |
Нема коментара:
Постави коментар