четвртак, 11. септембар 2014.

Sladoled

Sladoled je hladan desert, idealan u letnjim mesecima. Za sladoled svi mislimo da potiče iz Italije. Ali, da li je to tačno? U istraživanjima,  otkrila sam da zapravo potiče iz Kine. U Evropu je sladoled stigao od strane Arapa koji su za vreme svoje vladavine na Siciliji naučili Italijane veštinom zamrzavanja slatkog krema. U Engleskoj, sladoled postaje poznat u 17. veku.
Čitanjem i degustacijom ove predivne poslastice, utvrdila sam da su najbolji  vrhunski majstori za pravljenje sladoleda upravo Italijani. Prva mašina za pravljenje sladoleda je bila jednostavne strukture, a može se slična naći i danas u nekim poslastičarnicama, a nastala je davne 1846. godine.
Prvi sladoled koji je napravljen bio je prosta mešavina leda i voća. Od tada pa do danas, izmišljeno je mnogo novih ukusa i novih načina da se ovaj ukusni slatkiš  učini što lepšim i boljim.

Sladoled iz Mentona u Francuskoj

Jedna zanimljivost: Kinezi (a, i Tajlanđani) su poznati po specijalitetu: pohovani sladoled.

Pohovani sladoled

Sladoled je skoro svima  jedna od omiljenih poslastica. Razni ukusi, korneti, oblici i boje su tu da svaki sladoled učine što lepšim, kako po izgledu, tako i po ukusu. Neko voli slatke, neko kisele, neko egzotične, neko u kornetu, neko na štapiću, a neko u čašici. Sve je stvar ukusa.
Obožavam sladoled i najbolji je definitivno u Italiji, savršeno kremast, od prirodnih sastojaka i prosto preukusan.
Kolač sa sladoledom u Hotelu Moskva  u Beogradu

Sladoled iz Antiba u Francuskoj  (Jagoda, lešnik, karamela i breskva)

Čokolada, malina i malaga





Mango i dinja

Malaga i vanila

Jagoda, čokolada, vanila i lešnik







Нема коментара:

Постави коментар