недеља, 8. септембар 2019.

Razglednica Perasta i Kotora







PERAST

Perast je jedan od najlepših i najluksuznijih gradova na crnogorskom primorju. Nalazi se na 12 km od Kotora, u podnožju brda Sveti Ilija. Prelepi stari grad mnogi su želeli da osvoje i svaki od njih ostavio  je značajan trag. Ono što ga čini jedinstvenim i razlikuje ga od ostalih gradova je njegova konstrukcijska struktura.
Perast ima jednu dugu ulicu koja se proteže duž morske obale, sa prelepim kamenim porodičnim kućicama. Mali grad sa samo 350 stanovnika, ima oko 18 crkvi i 19 palata. Simbolom grada smatra se crkva Svetog Nikole sa prelepim zvornikom.
Sa obale grada pruža se ipresivan pogled na Gospu od Škrpjela. Prema legendi, vekovima, mornari su bacali kamenje u more, nakon pronalaženja ikone Bogorodice sa detetom na steni u moru. Na ovaj način oni su stvorili ovo malo veštačko ostrvo.  
Na ostrvu se nalazi i istoimena crkva koja je podignuta na mestu gde se slika Device Marije pojavila mornarima. Lokalno stanovništvo svake godine na taj dan plovi čamcima do ostrva, noseći novo kamenje. Crkvu je oslikao barokni slikar Tripo Kukolja, a krasi je i 200 srebrnih pločica. Njih su darovali pomorci u znak zahvalnosti što ih je bog čuvao tokom plovidba.

Takođe ovde se nalazi i goblen koji je vezla Jancita Kunićekala je punih 25 godina svog dragog. Goblen je ukrasila sopstvenom kosom, gde se  vidi kako je kosa postajala sve svetlija dok nije skroz posedela. A priča se i da je nakon toga i oslepela.































KOTOR

Na krajnjem severozapadu Boka Kotorskog zaliva smešten je grad Kotor, star preko 2000 godina. Grad predstavlja pravu  riznicu spomenika kulture i izvor je bogate muzejske i arhivske građe.
Stari grad Kotor je najbolje sacuvana srednjovekovna urbana sredina tipicna za gradove nastale u XII i XIV vijeku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasledja uvrstili su Kotor u UNESCO – ov spisak „Svetske prirodne i kulturne bastine

Gradski trgovi i ulice Kotora čine otvorene pozornice za mnoge tradicionalne priredbe, a mirne vode zaliva su idealne za upražnjavanje nautičkih sportova.

Uživala sam u obilasku Starog grada i sa velikim oduševljenjem sam fotkala. Posebno mi se svidela planinska avantura do gra
dske tvrđave tj. gradskih zidina Kotora, gde sam napravila predivne fotografije. 

U Kotoru uz zidine  starog grada  nalazi se pijaca gde možete naći ribu, voće, povrće, kao i mnogobrojne suvenire... Možete i da probate razne vrste pršuta i sireva ( jako neobičnih ukusa i izgleda, sa borovnicama, spanaćem...). Jedan od simbola ovog grada su i mačke
A sada uživajte u slikama ovog prelepog grada.




































































Нема коментара:

Постави коментар