субота, 7. септембар 2019.

Tivat mesto i plaže




Tivat je je uređen i veoma čist gradić, u podnožju planine Vrmac. Kažu da je i najsunčaniji grad u Boki Kotorskoj, a sigurno je jedini grad na crnogorskom primorju koji ima aerodrom.
Jedna od glavnih atrakcija Tivta je ogroman gradski park sa  Botaničkom baštom.
Tivat nema klasičan centar grada. Najpoznatije mesto okupljanja turista je gradsko šetalište - Pine, koje se nalazi duž obale, pogodne za  šetnje pored mora i osveženje u obližnjim kafićima.
Simbol grada je svakako brod Jadran koji se od 1933. i danas nalazi u luci.Brod je prešao preko 400.000 milja i obišao je skoro sve evropske luke.
Što se tiče plaža, Tivat nudi dosta malih šljunkovtih, peskovitih, kamenih i hotelskih betonskih plaža. Plaže se nalaze u samom gradu ili u njegovoj blizini.
Plaža Plavi Horizonti, poznata je po sitnom pesku, kristalno čistom moru, po redu maslinjaka i borova koji prave hladovinu. Idealno je za porodice i malu decu. Za mene je ona veliki plićak, ali ko voli nek izvoli. 
Druge, takođe popularne, plaže  su Seljanovo, Regina, Belane, Kukoljina i Kalardovo. U blizini Tivta nalazi se i plaža Pecka.Nije baš poznata i prava je avantura doći do nje.Ime je dobila po pčelama koje su nekada bile jedini posetioci pomenute plaže, a pčele znaju da pecnu  i otuda naziv. Tu je more prelepo i kristalno bistro. 
Kada je  Who See objavio spot za hit pesmu "Đe se kupaš?", mnogi su se pitali gde je snimljen. Spot za ovu pesmu  snimljen je na poluostrvu Luštica, tačnije na dobro skrivenoj plaži Pecka i okolnim uvalicama. 

Porto Monetenegro je lukszni deo Tivta, sa modernom marinom za jahte i nautičkim naseljem. Ubraja se u grupu najluksuznijih marina na Jadranskom moru. U kompleksu se nalazi oko 450 vezova za jahte dužine od 12 do 180 metara, rezidencije, poslovni prostori, Hotel "Regent Porto Montenegro" sa 5 zvezdica, tu je i manji muzej sa  zbirkom pomorskog nasleđa, jahting klub, radnje čuvenih svetskih brendova sa astronomskim cenama, kafići, restorani,...
Prvi put sam videla pravu podmornicu dugu 50 m, heroja bivše jugoslovenske mornarice, sada eksponat na otvorenom.
Luksuzni kompleks Porto Montenegro, „povukao je nogu“ novom trendu razvoja Tivta, stanogradnja. Nadam se da Tivat neće postati preizgrađena „elitna Budva“.
U Tivtu se može dobro provesti, dobro jesti, naći pokloni u simpatičnim prodavnicama suvenira.

















































 














































Нема коментара:

Постави коментар