уторак, 10. фебруар 2015.

Voda kao izvor života




Voda je hemijsko jedinjenje kiseonika i vodonika (H2O).Reč je o supstanci bez boje, ukusa i mirisa. Temperatura mrženja vode je 0 stepeni celzijusa, a temperatura ključanja je 100 stepeni celzijusa. Čvrsto agregatno stanje se zove led, a gasovito para.
Bez vode se ne može. Kako ljudi ne mogu bez nje, tako ni životinje i biljke. Kada bi se kojim slučajem izgubili u divljini, za preživljavanje bi prvo tražili vodu, zatim prihvatilište (stanište), pa tek onda hranu.
Voda čuva vitalnost, poboljšava kvalitet života, usporava starenje i utiče na lepotu. Naučnici su dokazali da čovek  u proseku dnevno treba da popije između 1.5 i 2l tečnosti, pre svega vode. Oni koji se bave fizičkom aktivnošću treba da unose i veće količine.
Pijte vodu što više. 
Kako običnu tako i gaziranu vodu. Najbolja po meni gazirana voda je Mg Mivela. To je voda koja sadrži magnezijum koji je potreban svakom čoveku. Ona sa svojih 343mg magnezijuma po litru podmiruje dnevne potrebe za magnezijumom, a njen unos se preporučuje svim uzrastima bez ograničavajućih faktora. Postoje dve vrste ove vode: gazirana(zelena) i blago gazirana(crvena). Izaberite onu koja vam više odgovara. Efekat je isti, izbor je vaš.


Najveći deo našeg organizma čini voda, čak 70 odsto. Voda ima važnu ulogu u različitim procesima u našem telu:
  • hrani pojedine delove i organe,
  • izgrađuje,
  • reguliše temperaturu i čisti od toksina,
  • smanjuje apetit,
  • podstiče koncentraciju i
  • zateže kožu.
Preporuka je sledeća: Nemojte piti vodu samo kada ste žedni i ne pijte odjednom veliku količinu vode. Pijte je u manjim gutljajima tokom celoga dana. Najvažnije je da se popije čaša vode ujutru na prazan stomak.
Na duže staze ukus vode može postati dosadan, pa po želji dodajte aromu:
  1. Voće - sitno iseckano voće sipajte u bokal, pa ga prelite hladnom vodom i ostavite da odstoji deset minuta.
  2. Citrusi - Limun, limetu ili grejpfrut iscedite i sipajte u vodu i ako volite zasladite sa jednom kašikom šećera.

















Нема коментара:

Постави коментар