четвртак, 08. јануар 2015.

Badnje veče - Božić
 Badnji dan je dan neposredno pre Božića. Na taj dan se posti, znači jede se prvenstveno riba, a za večeru (Badnje veče) se na oval stavlja suvo i sveže voće, med, orasi, suncokret, bundevine semenke...
Za vreme Badnjeg dana, ukućani postavljaju badnjak ispod stola, pevaju božićne pesme, deca imitiraju piliće koji pijuču, majka imitira kokošku, a otac petla. Badnjak kada se postavi ispod stola, posle pevanja pesmice, tu  boravi 4 dana Božića.
Česnica je kolač ili hleb u koji se stavlja novčić - simbol koji pokazuje da ukućanin koji ga izvuče imaće novca cele godine. Ako pak, novčić niko ne izvuče, on ostaje u kući i označava da će novac biti u kući cele godine. Pored novčića, u česnicu se često stavlja i poneka grančica, koja simbolizuje zdravlje, sreću i ljubav.
Bozić je veliki verski, porodični praznik. Uvek ga slavim u krugu najbliže porodice pa će tako biti i ove godine. Položajnik bi trebao da bude neko ko rano dođe u kuću i njega ukućani daruju sa poklonom ili slatkišima. U česnici sam ove godine izvukla zdravlje što znači da ću po verovanju biti zdrava cele godine. Novčić nije niko izvukao, što po verovanju označava da ćemo imati novca i blagostanja svi u kući.
 Božićna trpeza mora da sadrži, pre svega, česnicu koja se lomi na toliko delova koliko ima članova domaćinstva. Prasetina je takođe, sastavni deo Božićne trpeze kod pravoslavaca.

Za Badnje veče sam spremila sledeću trpezu:

1. Pečene paprike sa belim lukom
2. Kiseli krastavci i cvekla
3. Pastrmka
4. Salata od senfa i majoneza
5. Restovani krompir
6. Oval sa suvim voćem, orasima, medom, bundevinim semenkama...
7. Mini posne pice
8. Pita sa jabukama
9. Vino Ždrepčeva krv i šampanjac  La Marchesina.

A za Božić:

1.  Božićni hleb - česnica
2.  Božićni slatko - čokoladni rolat
3.  Pečenje
4.  Pečeni krompir
5. Sveža sezonska salata
6. Vino Ždrepčeva krv.         H  R  I  S  T  O  S   S  E   R  O  D  I
                       Srećan Božić

3 коментара:

 1. Zanimljiv postic.Svidja mi se hrana i jelka :D
  sandraslifebyminimaus099.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 2. would you like to follow each other on our blog ...?
  let me know ---> http://mcaruso930.blogspot.it/
  I wait for you, kiss!

  ОдговориИзбриши